Ce reprezintă
Fac parte din cele trei discipline ecvestre de la Jocurile Olimpice. Se bazează pe abilitatea naturală a cailor de a sări peste obstacole, îmbinată cu antrenamentul în vederea ascultării comenzilor şi ajustării vitezei şi lungimii fuleului. Pe lîngă acestea, antrenamentul de bază este acelaşi ca pentru caii de dresaj.

Cui se adresează
Pentru sărituri peste obstacole este nevoie atît de un cal bine antrenat şi cu o condiţie fizică bună, cît şi de un călăreţ cu vaste cunoştinţe teoretice şi practice şi o poziţie corespunzătoare în şa.

Ce se poate realiza
Cuplul călăreţ-cal trebuie să ajungă în situaţia de a putea aborda obstacole de forme variate şi de dimensiunile prevăzute în diferite probe.


Concursurile de sărituri
Prin parcurs se înţelege drumul ce trebuie urmat de călăreţ pentru executarea unei probe. Lungimea parcursului se calculează ţinînd cont de turnante, de drumul normal pe care trebuie sa-l urmeze călăreţul de la linia de plecare şi pînă la linia de sosire; acest drum trebuie să treacă prin mijlocul obstacolelor.
Pentru a indica detaliile parcursului (linia de plecare, limita obstacolelor, linia de sosire) se folosesc fanioane albe şi roşii. Călăreţul va avea întotdeauna fanionul roşu în dreapta iar pe cel alb în stînga. Timpul în care un concurent îşi efectuează parcursul se cronometrează cu o precizie de 1/100, din momentul cînd pieptul calului trece linia de plecare şi pînă cînd trece linia de sosire. Se penalizează refuzul de a sări un obstacol (prima data 4 puncte, apoi descalificare), căzătura calului /călăreţului sau ambilor (descalificare), dărîmarea unui obstacol (4 puncte), atingerea apei în cazul rivierei (4 puncte) şi depăşirea timpului acordat (1 punct pentru fiecare secundă).